zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако работите продължително на компютър...



Ако работите продължително на компютър...

Правилното положение на тялото и редовната почивка са особено важни.

11 февруари 2009, здраве.bg

Правилното положение на тялото и прекъсването за почивка от поне 15 мин. (през най-много час) значително намаляват рисковете от професиите, свързани с продължително седене пред компютъра.

“Неправилната стойка не само предизвиква болки във врата и гърба, но и води до бързо уморяване на очите, изтръпване на китките на ръцете, и съответно спадане на работоспособността като цяло”, твърдят американски специалисти, цитирани от Би Би Си.

Корпусът на тялото трябва да бъде изправен така, че горната част на раменете да се намира на една вертикална линия с ушите. Навеждането напред или назад не е желателно и при поглед отстрани тялото трябва да е на една вертикална линия с бедрата. Горната част на ръцете (от раменната става до лактите) трябва да са максимално отпуснати и колкото може по-близо до тялото. По време на работа с клавиатурата не трябва да се напрягат прекомерно китките и пръстите на ръцете.

Американските ортопеди препоръчват още редовно да се правят паузи за почивка, през която човек да се раздвижва, като отпуска ръцете и пръстите.

“При всяка възможност отклонявайте поглед от екрана на монитора, който трябва да е разположен на разстояние равно на дължината на долната част на ръцете ви, точно пред очите ви без да е необходима да премествате погледа си надолу или нагоре”, съветват в заключение специалистите.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.