zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възглавници за добър сън и здрав гръбнак



Възглавници за добър сън и здрав гръбнак

платена публикация


Да се наспим добре – изглежда просто, но често не успяваме. Една от основните причини е неудобната поза по време на сън, която води до схващания и болки във врата и гръбначния стълб.

Гръбнакът има естествена S-образна извивка, която възглавниците трябва да поддържат, за да се отпуснат мускулите и да се събудим наистина отпочинали. Възглавницата трябва да бъде достатъчно твърда, за да не потъва под тежестта на тялото, а в същото време да е удобна и ергономична. Изборът на възглавници е голям - силиконови, пухени, 'запомнящи', анатомични...

Отскоро у нас могат да се намерят и възглавниците с растителен пълнеж, които от години се радват на голям интерес в Европа и САЩ. Пълнежът се състои обвивки от жито Спелта, известно с високата си чистота и лечебни свойства.

Освен, че на тях се спи невероятно удобно, обвивките на спелтата ни защитават срещу вредното влияние на електромагнитните вълни и не позволяват развъждане на акари. Поставени във възглавница или матрак, обвивките се наместват по формата на тялото, осигуряват подкрепа за мускулите, масажират и подобряват кръвообращението. Възглавниците ухаят приятно на жита и поляни и при движение издават лек успокояващ звук.

Използването на тези възглавници и матраци се препоръчва и при болки в гърба, мускулни и ставни проблеми, безсъние. Още в древността хората използвали способността на спелтата да облекчава различни болестни симптоми, като я затопляли и поставяли на различни места по тялото.

Спелтата (Triticum Spelta) e древен сорт жито, който се оказва нетолерантен към торене и генни модификации, поради което през 20-ти в. е изместен от хлебното жито. В последните 10 години заедно с култа към здравословното хранене отглеждането на спелта преживява втори разцвет. Като храна тя се усвоява много по-лесно от организма в сравнение с хлебното жито, действа пречистващо и укрепва имунната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.