zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето: 12 полезни свойства



Кафето: 12 полезни свойства

здраве.bg

Кафето наистина има доста променлива репутация, както сред потребителите, така и сред специалистите, които правят все нови изследвания върху неговите положителни и отрицателни свойства. Въпреки това има достатъчно доказателства, че при определени условия и при много хора, то може да бъде наречено лек стимулатор и дори антидепресант.

Тук ви предлагаме 12 от неговите полезни свойства, които според британски специалисти, цитирани от Би Би Си, трудно могат да бъдат оспорени:

1. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.

2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. 1-2 чаши кафе дневно повишават настроението и с това здравето ни като цяло. Това му свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване с кафето. Но с напитката не бива да се прекалява - тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника.

4. Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият болестта на Паркинсон.

5. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти.

6. Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. В такива ситуации то е дори по-ефективно от аспирина.

7. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната дейност. Според ново изследване, 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към сърдечносъдови заболявания.

8. Тези, които обичат кафе, не бива да се тревожат за своята памет в напреднала възраст. И след 60...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.