zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добавки полезни за всеки



Добавки полезни за всеки

За други е най-добре първо да се посъветвате с лекаря си.

здраве.bg

Т.нар. хранителни добавки безспорно набират скорост и у нас. Разбира се, все още сме далеч от тяхната популярност в някои други страни – например в САЩ 3/4 от лекарите “предписват” и тях заедно с медикаментите.

При такова бързо нарастване на търсенето за съжаление нерядко се стига и до поява на пазара на добавки, които по никакъв начин не могат да защитят с факти рекламирания ефект.

От друга страна, макар да не влизат в графата “лекарства”, добавките в никакъв случай не бива да се взимат безразборно. Някои комбинации – между различни добавки или едновременният им прием с медикаменти, могат да предизвикат нежелани реакции.

Затова и съветите на специалистите са при преглед винаги да уведомявате своя лекар, ако вземате някаква добавка, а в много от случаите преди да започнете е добре да се консултирате с него.

И все пак, изследванията показват, че има хранителни добавки, които са подходящи за всеки, докато други имат положителен ефект, но само при определени състояния.

За всеки: рибено масло

Изследванията: според научното мнение това е единствената хранителна добавка, за която има достатъчно доказателства, че действа срещу появата на сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях опасности за живота като инсулт и инфаркт.

Познато напоследък все повече като Омега-3 рибеното масло всъщност представлява комбинация от т.нар. омега-3 ненаситени мастни киселини (EPA и DHA). Най-богати на нея са рибата тон, сьомгата и останалите риби (най-вече от северните морета).

Изследвания сочат, че рибеното масло има положително въздействие върху електрическата проводимост на сърдечния мускул, а освен това понижава кръвното и холестерола, намалява отлагането на плака по стените на кръвоносните съдове и подобрява съпротивителните сили срещу инфекциите.

Някои проучвания дори сочат, че рибеното масло е по-ефективно от статините – тип медикаменти, които се изписват за понижаване на холестеролните показатели (особено при пациенти със силно повишен риск...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.