zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Минералната козметикаМинералната козметика

В основата на минералната козметика стои пудрата от натурални минерали.

Идеята за създаване на натурални козметични средства става все по-разпространена.

здраве.bg

Днес все повече се говори за минералната козметика. Тя заема и все по-голяма част от пазара. Но ако оставим търговската страна на нещата, полезна ли е тя всъщност и за кого...

Главният минус на т.нар. декоративна козметика се състои в това, че тя често запушва порите, като по този начин не позволява на кожата да диша. Нередки са и алергичните реакции.

За да се постигнат ярки цветове, трайност и удобство при нанасянето в козметичните средства се добавят редица вещества, които мжгат да се окажат вредни за кожата: силикон, ароматизатори, консерванти и т.н.

Ето защо няма нищо удивително в това, че идеята за създаване на натурални козметични средства става все по-разпространена.

В основата на минералната козметика стои пудрата от натурални минерали - съвременните специални технологии позволяват да се получат частици 9 пъти по-малки от компонентите на обикновената пудра.

Друга особеност на тази козметика е, че тя не съдържа талк, восък, ароматизатори или консерванти – много от полускъпоценните камъни сами по себе си са антисептици.

Създателите на минералната козметика твърдят, че тя доставя в епидермиса необходимите подхранващи вещества, задържа влагата, успокоява раздразнената кожа и ускорява процеса на регенериране на клетките.

Много козметични марки използват термина “минерална козметика”. Добре е обаче внимателно да четете изброените върху опаковката компоненти, за да се уверите, че това название има място за съответния продукт.

Сред различните продукти от минералните серии има такива, които се анонсират като еднакво подходящи и за здравата, и за проблемната кожа, като подходящи за “замаскирането” на повишеното отделяне на мазнини, сухотата, порите, бръчките и т.н.

Някои изследвания сочат, че част от минералната козметика при редовно използване може да постигне и сериозен терапевтичен ефект.

Днес минерална козметика предлагат почти всички най-известни козметични фирми.

Повечето от тях пазят в тайна използваните формули...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.