zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Интимната хигиена



Интимната хигиена

здраве.bg

Половите органи и при мъжете и при жените са специфично място от тялото. Заради това то изисква и по-различни грижи, както и използването на козметични средства, специално предназначени за интимна хигиена.

Във всички случаи не бива да се забравя, че общите мерки за хигиена не са начин да се лекуват евентуални заболявания, предавани по полов път, а само начин да се намали риска от тях.

За жените

Що се отнася до грижите за кожата и лицето жените проявяват завидна осведоменост и компетентност. Но грижите за интимните части на тялото са доста деликатна тема, която често избягваме да коментираме.

На първо място - не трябва да се използват обикновеният тоалетен сапун - киселинно-алколният баланс на кожата е 5,5, а рН на влагалището е много по-ниско – 3,3. Обикновеният душ гел прави “интимния” баланс по-алкален. Това отваря пътя за навлизането на вредни бактерии, които провокират развитието на млечница и вагинит. Затова трябва да се използват по-киселинни средства (например специален интимен гел), които прочистват интимните части, унищожават вредната флора и премахват раздразненията по лигавицата.

Не трябва обаче да се забравя, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предаващи се по полов път.

Особено внимателни към интимната си хигиена трябва да бъдат бременните. 80% от усложненията, които са предизвикани от инфекции във влагалището, са резултат именно от неправилна интимна хигиена.

Жените трябва да си взимат интимен душ минимум два пъти дневно. При липса на такава възможност могат да се използват влажни салфетки, пропити с антисептичен лосион.

Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Всичко, което те са попили е идеална среда за размножаването на бактерии.

Бельото е най-добре да бъде от естествени материали (памук, лен, вълна). То поглъща влагата, позволява на кожата да диша и не създава благоприятна среда за бактериите.

За мъжете

При мъжкия пол интимната хигиена не е толкова...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.