zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възстановителна диета – за след празниците



Възстановителна диета – за след празниците

Статистиката сочи, че през празниците много хора добавят 1-2 кг, които после не свалят.

dieti.info

Традиционно коледните и новогодишните празници се прекарват с много шум, веселие и разбира се обилна трапеза. И една-две седмици след тях кантарът все така показва няколко килограма повече от преди. Как да възстановим предишното си тегло?

Основното правило е да се употребяват само такива храни, които се усвояват добре от организма без да натоварват прекалено храносмилателните органи и бъбреците. Подходящи са например зеленчуците, плодовете, млечните продукти, яйцата, зърнените храни.

Плодовете и зеленчуците са не само богат източник на витамини и минерали, но и на хранителни влакна. Фибрите притежават уникалното свойство да не се усвояват в червата, а да свързват и извеждат от тях много от вредните вещества и излишъците от мазнини.

Дори картофите, които мнозина не смятат за диетичен продукт, са подходящи в този момент. Сварени или задушени, те имат ниска калоричност, усвояват се напълно и не натоварват организма.

Друга полезна храна, която се усвоява на 98%, са яйцата. Не се страхувайте да изяждате дневно по 1-2 варени яйца – в жълтъка холестеролът се съчетава с лецитин и практически не е вреден за организма, а в белтъка се съдържат необходимите за организма аминокиселини. Ето защо яйцата могат да заменят за определен период от време месото. Белтъкът съдържа и вещества, които подобряват изгарянето на мазнините и способстват за нормализирането на мастния обмен.

Специалистите съветват да не измъчваме организма си с гладуване. Най-важен елемент от диетичното хранене е закуската. Според диетолозите, тя не трябва да надвишава 400 ккал. Ако не закусите достатъчно, задължително по време на обяд ще искате “да си наваксате”, а това не е от полза за организма.

Не забравяйте супите. Постната супа задоволява глада по-добре, отколкото който и да е тестен или мазен продукт.

Забравете (поне временно) за всичко мазно! Храната, която употребявате, трябва да бъде изключително варена или задушена.

Ограничете и солта - тя стимулира...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.