zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не на диетите, да – на здравословното хранене!



Не на диетите, да – на здравословното хранене!

или как чрез отказването от диетите... може да намалите трайно теглото си.

здраве.bg

... промяна в начина на хранене плюс цалостна промяна в начина на живот”, твърди д-р Майкъл Дeнсинджър, консултант по здравословно хранене на телевизия NBC.

Друга причина за намаляващата популярност на диетите за отслабване според специалистите е очебийните противоположности между някои от тях – една напълно отрича месото, а друга препоръчва само него.

Има и психологическо обяснение – няколко килограма над нормата, когато ги имат повечето хора наоколо, вече не изглеждат толкова недопустими. Много изследвания показват, че човек се влияе от теглото на околните – и когато то е в повече и когато много приятели и роднини се стремят да го намалят.

Не повече храна, а по-качествена

През последните години се увеличава броят на хората – привърженици на бавното хранене, на органичните продукти, на домашно приготвените храни. И специалистите очакват, в дългосрочен пран, това да даде положителен резултат.

В същото време все повече диетолози препоръчват, ако има ограничения, те да са в количеството храна, като същевременно се подбират качествени продукти.

Данните от изследване, публикувани през 2007 г. в изданието a href='http://www.ajcn.org/' target='_blank'>American Journal of Clinical Nutrition, доказват, че хората, които избягват мазните храни за сметка на плодовете и зеленчуците, отслабват с 20% повече, отколкото тези, които просто избягват мазнините. И в това има логика – когато на масата няма храни, твърде богати на калории, човек задоволява напълно глада си с плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които са богати на фибри, по-ниско калорични са, но засищат добре апетита.

По отношение на т.нар. празни храни (т.е. такива, които са висококалорични, но по-бедни на полезни вещества) все по-често препоръката е просто да се ограничава тяхната употреба без да се изхвърлят от менюто.

Здравословното хранене: забавете темпото!

Важно е не само какво се яде, но и как. За първото специалистите препоръчват храната да се приготвя у дома – така...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.