zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не на диетите, да – на здравословното хранене!Не на диетите, да – на здравословното хранене!

или как чрез отказването от диетите... може да намалите трайно теглото си.

здраве.bg

Дитетите без съмнение са сред най-популярните теми в широк кръг от издания - както специализирани, така и предназначени за най-широка аудитория. Вече над 50 г. различните планове за ограничения за един или друг тип храна се опитват да помогнат на съвременния човек да се пребори с наднормените килограми. В началото най-често се е препоръчвало намаляване на високомаслените храни, после и на тези с голямо количество въглехидрати...

Но наблюденията показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, продължава да нараства. Данните от ново изследване, проведено от маркетинговата агенция NPD, сочат, че броят на хората, които са на диета, не е бил толкова малък от десетилетия насам – само 26% от жените и 16% от мъжете са посочили, че спазват някаква диета, т.е. в сравнение с 1990 г. процентите са намалели с 13 пункта.

Едновременно с това 79% от анкетираните над 5000 души са признали, че вече не желаят да спазват никаква диета, тъй като всички техни опити досега са се оказали неуспешни. 73% от тях са посочили като основна причина за отказа си необходимостта да се откажат от повечето си любими храни.

Добрата новина за тях, според много специалисти, е, че не е и нужно да го правят. “Всяка храна има място в здравословния начин на хранене, ако е комбинирана с достатъчно движение и е в ограничено количество”, твърди Газанига Моло – говорител на Американската асоциация на диетолозите.

Правилно хранене или диета

Защо все по-малко хора спазват диета, за да отслабнат? Една от причините, твърдят експертите, е че са се поучили от миналите си грешки.

Продължават да се появяват нови книги за диети, нови нискокалорични, обезмаслени и т.н. храни, но това явно няма позитивен резултат – поне така сочат данните от статистиките. А тези, които успяват да свалят килограми, оказва се, след това бързо ги наваксват.

“Истината е, че никаква диета за отслабване не дава желания резултат, ако не е дългосрочен план за...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.