zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вреди ли ни козметиката



Вреди ли ни козметиката

...или 6 мита за рака.

здраве.bg

... кош увеличава риска от рак на гърдата.

Какво знаем: И дезодорантите и антиперспирантите съдържат парабени, които действат подобно на естрогена в тялото. Някои изследвания предполагат, че е възможно, но все още не е доказано, парабените да се отлагат в клетките на тялото (основно в гърдите) и с това могат да увеличат риска от рак.

В доста дезодоранти и антиперспиранти се използват изкуствени оцветители, синтетични и проникващи през кожата химични съединения. Някои специалисти са притеснени от факта, че няма достатъчно свидетелства за пълната им безопасност и затова препоръчват да се избират продукти, които не съдържат такива вещества (например пропилен гликол – много честа съставка на този тип козметика и алуминиев хлорхидрат, който някои изследвания свързват с болестта на Алцхаймер).

Ако имате притеснения: избирайте дезодоранти и антиперспиранти, които не съдържат парабени и химикали. Или използвайте талк – най-подходящо след баня.

3. Клетъчните телефони
Митът: мобилните телефони приемат и изпращат опасни вълни, които могат да предизвикат рак на мозъка.

Какво е сигурно: всички клетъчни телефони използват радиовълни, т.е. електромагнитна енергия (друг подобен тип вълни са гама-лъчите или рентгеновите лъчи). Големите количества радиочестотна енергия могат да повишат температурата на тялото и да повредят тъканите. Но всички изследвания за количествата енергия, използвани от телефоните, показват, че те са безопасни.

Ако все пак сте притеснени: винаги при възможност използвайте стационарен телефон, а мобилният нека остане само за останалите случаи.

4. Козметиката
Митът: козметичните средства (и най-много гримът) съдържат опасни химикали, които могат да предизвикат рак.

Какво знаем: повечето козметика се състои основно от ароматизатори и предпазващи химични вещества. Те наистина могат да раздразнят по-чувствителната кожа. Повече активни съставки в козметичните средства са произведени...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.