zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При малките деца настинката не е безобиден проблем



При малките деца настинката не е безобиден проблем

Навременната намеса при настиналото дете е определяща за доброто лечение.

здраве.bg

Възрастният човек понася по-леко респираторните заболявания, отколкото малките деца. Този тип болести започват с инфекция и рязко или постепенно повишаване на температурата до 39-40 градуса. Понякога са съпроводени с отпадналост, лош сън, а температурата може да се повиши незначително. В първия случай родителите най-често незабавно търсят помощ от лекар, а във втория, като не виждат сериозна заплаха, решават да изчакат.

Всъщност опасността от респираторните заболявания и в двата случая е напълно еднаква. Организмът на детето не е в състояние да се справи сам с инфекцията и ако още от първия ден не започне неговото интензивно лечение, последствията от заболяването могат да бъдат сериозни.

Лигавиците на носа, глътката и гърлото на кърмачето са много по-нежни, отколкото при възрастните. Под въздействието на вирусите те моментално се възпаляват и силно се подуват. Детето започва да диша трудно, като изпитва остър недостиг на кислород, който в някои ситуации е дори животозастрашаващ.

Внезапно през нощта се появява силна кашлица и детето започва да се задъхва. Причината за това е оток на лигавицата на гърлото и рязкото стесняване на дихателните тръби.

Ако това се случи, незабавно повикайте бърза помощ, а докато я чакате, проветрете помещението и осигурете достъп на повече кислород. Вземете детето на ръце и го дръжте във вертикално положение, дайте му топла напитка, поставете краката му в съд с топла вода.

Вирусите могат да поразяват не само дихателните пътища. Те бързо проникват в кръвта и предизвикват интоксикация (натравяне) на организма. Най-много от това страдат сърдечно-съдовата и нервната система. За поражения в съдовете свидетелства кръвотечението от носа. В това състояние детето не трябва да се поставя легнало по гръб. Опитайте се да спрете кръвта. С внимателни въртеливи движения поставете в ноздрата , от която тече кръвта, памучен тампон с растителна мазнина или вазелин, а върху областта между очите поставете кърпа, намокрена със студена...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.