zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рентгенът: вреден, но понякога все още незаменимРентгенът: вреден, но понякога все още незаменим

здраве.bg

Някои хора отказват да им бъдат правени рентгенографски или флуорографски изследвания поради страха си от облъчване. От друга страна, част от заболяванията и травмите изискват такава диагностика да се провежда дори няколко пъти годишно. Уврежда ли всъщност рентгенът здравето ни?

Безусловно трябва да се признае, че йонизиращото излъчване не е полезно за човешкия организъм. Това не оспорват и специалистите-рентгенолози. Именно затова рентгенографски изследвания не се правят на деца под 15 години, както и на бременните и кърмещи жени, ако за това няма преки медицински показания.

Детският организъм расте, а това означава, че неговите клетки се делят много по-често, отколкото при възрастните. Колкото по-голямо е количеството на делението (на митозите), толкова по-голям би бил процентът на техните мутации под въздействието на йонизиращото облъчване и толкова по-висока е вероятността тези мутации да провокират едно или друго заболяване.

Не случайно рентгенолозите и лаборантите получават допълнителни дни отпуска, парична добавки и дори мляко.

Но към проблема с облъчването трябва да се подхожда претеглено. Рентгенографското изследване на гръдния кош например позволява навреме да се диагностицира евентуалното наличие на туберкулоза или рак на белите дробове, когато още не са засегнати лимфните възли и човекът може да бъде спасен.

Също така според предписанията всяка жена, навършила 40, трябва веднъж годишно задължително да си изследвате гърдите (мамография).

Според статистиката за заболеваемостта от туберкулоза и рак, у нас се правят твърде малко рентгенографски изследвания.

Често възниква и следният въпрос: каква доза облъчване може за получи човекът без вреда за неговото здраве?

Хората могат условно да се делят на 3 групи. Първата е профилактична, т.е. това е здравият контингент. За тази група безопасната годишна доза е един милисиверт (мСв или mSv).
Втората група са хората, на които се назначават рентгенографски изследвания заради заболявания на вътрешните...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.