zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 заблуди за здравето



6 заблуди за здравето

Диетите съвсем не са по-полезни от редовните физически упражнения

...или защо понякога вярваме в неща, които са толкова погрешни.

здраве.bg

... С напредването на възрастта много от болестите се прекарват по-тежко.

4. Да се диша дълбоко е полезно

Много хора се убедени, че дълбокото вдишване ни прави по-силни и по-бодри. Ние обикновено вдишваме дълбоко преди да се решим на някакво действие, ако съжаляваме за нещо или просто сме силно емоционално ангажирани.
При това не подозираме, че в действителност по този начин нарушаваме циркулацията на кислорода в организма: нали след това дълбоко вдишване ще последва и рязко издишване. Именно затова дори в състояние на силен стрес се препоръчва да се диша равномерно и спокойно.

5. Трябва да се яде месо, защото то е богато на желязо

Смята се, че ако в диетата ни няма месо, в организма ще настъпи недостиг на желязо и това ще доведе за развитието на малокръвие.
Месото наистина е богато на желязо, но защо да забравяме за останалите продукти, които също съдържат много от този елемент: черен дроб, бъбреци, яйца, фасул, грах, магданоз, картофи, лук, тиква, цвекло, ябълки, круши, праскови, нар, сушени плодове. Включвайки ги в менюто си, ще задоволим напълно потребностите на организма от желязо.

6. Дъвката с ксилитол или карбамид е по-полезна, отколкото обикновената

Ако вярваме на рекламите, то трябва да употребяваме дъвка с ксилитол, която ще предпази зъбите ни от разрушаване. Тази дъвка наистина е способна да почиства зъбния емайл, ако не съдържа захар. И затова производителите използват заместител на захарта – ксилитол. Сам по себе си обаче той не притежава никакви лечебни свойства.
Ако се вярва на същата реклама карбамидът, който също е включен в състава на повечето дъвки вместо захар, е просто незаменим за възстановяването на киселинно-алкалния баланс. Карбомидът наистина е способен да неутрализира киселината, но за възстановяването на този необходим баланс в устната кухина, както смятат стоматолозите, съвсем не е задължително да се дъвчи дъвка с карбамид. Много по-бързо е просто да изплаквате устата с топла вода.(а)

вижте още:
 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.