zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата: няколко истини и заблудиЛекарствата: няколко истини и заблуди

Антидепресанти, антибиотици, хормони... Пием каквото ни кажат, но с какво е добре и ние да сме наясно.

здраве.bg

Пациентите понякога се отказват сами от това да вземат някои от предписаните им лекарства, показва статистика, изготвена от американски специалисти към Националния център за здравеопазване на САЩ (National Institute of Health). От кои именно и защо?

1. Антидепресантите

Какво се говори? Таблетките не ми помагат.

В действителност: Това не е така. Правилно приложени, тези медикаменти помагат, но не веднага. Лечението на депресията е дълъг и сериозен процес и затова не може да се очаква твърде бърз резултат.

Какво да направим? Просто изчакайте. Най-често проявите на депресията започват да намаляваа едва след 2-4 седмици от началото на лечението. Първоначално се нормализират сънят и апетитът, после се подобрява настроението, изчезва тревогата. И едва след това се появява желанието да се прави нещо, възстановява се желанието за живот.

Какво се говори? Антидепресантите водят до зависимост.

В действителност: В това твърдение има доза истина. Но някои лекарства от последно поколение не предизвикват такава зависимост. Освен това не бива да се забравя, че крайният принцип, по който се прилага един медикамент, е ползата да е по-голяма от евентуалните вреди.

Какво да направим? Приемането на антидепресанти трябва да става постепенно под наблюдението на специалист. Дозировката се подбира индивидуално и внимателно. Препаратите се приемат в продължение на няколко месеца, а след това също така плавно и под лекарски контрол трябва да стане и тяхната отмяна.

2. Антибиотиците

Какво се говори? Антибиотиците понижават имунитета, предизвикват чревни разстройства и натравяния на черния дроб.

В действителност: Съвременните антибиотици не влияят на имунитета. И много по-рядко в сравнение с техните предшественици предизвикват проблеми в работата на червата. С черния дроб ситуацията е по-сложна. Наистина антибиотиците могат на повлияят отрицателно на неговата работа, но не всички – подобно действие...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.