zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 храни, които удължават живота



7 храни, които удължават живота

Зехтинът съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини.

здраве.bg

Всеки иска да знае тайната на вечната младост, но не всички са способни на строги диети. Най-вече за тях EatingWell Magazine предлага поредния списък с храни, за които може да се твърди, че запазват стройната фигура и ще ви помогнат да изглеждате млади за годините си.

1. Шоколад

Според статистиката, най-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания се наблюдава при индианското племе Куна (Панама). Причината учените търсят в напитката, която съдържа голямо количество какао. То е много богато на флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове.
Какаото предотвратява възникването на сърдечно-съдови заболявания, диабет от втори тип, проблеми с бъбреците и старческо слабоумие.

2. Боровинки

Броят на изследванията, доказващи ползата от боровинките, все повече расте. Веществата в тях, понижават нивото на възпалителните и окислителните процеси, които в крайна сметка водят до недостиг на памет и влошаване на моторните функции.

3. Риба

Преди тридесетина години са проведени първите изследвания с цел да докажат защо сред ескимосите се срещат толкова рядко сърдечно-съдови заболявания. Вече е известно, че причината за това е честата употреба на прясна риба. В нея се съдържа голямо количество омега -3 ненаситени мастни киселини, които предотвратяват образуването на холестеролните плаки върху стените на кръвоносните съдове.

4. Ядки

В тях се съдържа голямо количество ненаситени мазнини, които са много полезни за нормалната работа на сърцето. Ядките са и концентриран източник на витамини, минерали и аминокиселини. Според някои изчисления всекидневната употреба на ядки увеличава средно живот с 2,5 години.

5. Вино

Умерената употреба на алкохолни напитки защитава организма от сърдечно-съдови заболявания, диабет и загубата на паметта, характерна за много хора в напреднала възраст. Според учените, всички алкохолни напитки притежават подобни свойства, но те препоръчват червеното вино. То съдържа ресвератрол – компонент...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.