zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората наистина са готови да дават “луди пари” на аукционите



Хората наистина са готови да дават “луди пари” на аукционите

30 септември 2008, здраве.bg

Търговете са стар и широко използван метод за продажба на различни стоки, който става все по-разпространен с появата на Интернет сайтовете от типа на ebay.

Хората, които купуват стока в аукционите, в повечето случаи осъзнават, че плащат прекалено много, но въпреки това го правят. Причина за това е страхът у човека от загубата в едно такова социално съревнование, заявява екипът от невролози и икономисти от университета на Ню Йорк, които са направили икономически анализ на изгодата от покупката, комбиниран с медицински методи за изследване на мозъчната дейност.

Активността на мозъка по време на търговете е била следена с помощта на магнитен резонанс. Резултатите от експертизата показват активизиране на системата за награда в главния мозък в областта на стриатума.

“По този начин перспективата от загуба на желания предмет кара хората да предлагат за него необосновано много пари, а победата в тази ценова надпревара предизвиква неимоверна радост. Мозъкът и нервната система, които по време на наддаването не се влияят от принципа за лична икономическа изгода, се ръководят само от “страхът от загуба”, твърдят специалистите, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.