zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво мълчи пациентътТова, което той не иска до сподели, често е най-важното.

5 февруари 2006, здраве.bg

Невербалното общуване допълва диалога. Жестовете и мимиките помагат да се установи състоянието на пациента. Невербалните знаци може да съответстват на казаното, а може и да му противоречат.
Това обяснява медицинският социолог Ричард Франкел. Мимиката, позата, видът на пациента могат да съобщят на лекуващия лекар най-важната информация, заради факта, че много често това, което пациентът премълчава, е по-важно от онова, което казва. Ако например пациентът не гледа лекаря, докато разказва за болестта си и кърши ръце, това обикновено е признак на безпокойство и дискомфорт.
От друга страна, невербалното поведение на лекаря влияе върху това, доколко пациентът ще бъде доволен от посещението си при него и доколко старателно ще изпълнява назначеното лечение.
Лекар, който постоянно си поглежда часовника или отговаря на позвъняванията на мобилния си телефон, създава у пациента впечатление, че е невнимателен. Този лекар, който гледа пациента и накланя глава по време на разказа му, напротив, създава впечатление, че е внимателен и съпреживява проблема му.
Изследванията показват, че пациенти, които намират лекаря си за внимателен, остават по-дълго в лекарския кабинет и по-често следват стриктно предписаното лечение.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.