zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се движим повече!



Да се движим повече!

Обездвижването съкращава живота с 10 години.

здраве.bg

Нивото на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма. Хората, които не се движат достатъчно, стареят средно с 10 години по-рано, отколкото техните активни връстници, твърдят британски учени.

В изследването, проведено в Кралския колеж в Лондон, са взели участие 2400 двойки близнаци. Те са попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на физически натоварвания и им е била направена пълна кръвна картина. Учените под ръководството на д-р Лин Черкас, са измерили и дължината на теломер хромозомите в кръвните клетки на участниците и са съпоставили резултатите с попълнените анкети.

Теломерите не носят наследствена информация. Тяхна основна функция е да защитават клетъчната ДНК от деформации и повреди. Дължината на теломера, която намалява с напредване на възрастта, се смята за основен индикатор за стареенето на организма.

Получените при сравнението на данните резултати показват, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е по-малка, като намаляването съответства на 10 години живот.

Според учените, едно от възможните обяснения е, че тялото на хората, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреда на клетките под въздействие на кислорода, а физическата активност помага за справяне със стреса, който способства за съкращаването на теломерите, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.