zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се движим повече!



Да се движим повече!

Обездвижването съкращава живота с 10 години.

здраве.bg

Нивото на физическа активност оказва непосредствено влияние върху скоростта на стареене на организма. Хората, които не се движат достатъчно, стареят средно с 10 години по-рано, отколкото техните активни връстници, твърдят британски учени.

В изследването, проведено в Кралския колеж в Лондон, са взели участие 2400 двойки близнаци. Те са попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на физически натоварвания и им е била направена пълна кръвна картина. Учените под ръководството на д-р Лин Черкас, са измерили и дължината на теломер хромозомите в кръвните клетки на участниците и са съпоставили резултатите с попълнените анкети.

Теломерите не носят наследствена информация. Тяхна основна функция е да защитават клетъчната ДНК от деформации и повреди. Дължината на теломера, която намалява с напредване на възрастта, се смята за основен индикатор за стареенето на организма.

Получените при сравнението на данните резултати показват, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е по-малка, като намаляването съответства на 10 години живот.

Според учените, едно от възможните обяснения е, че тялото на хората, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреда на клетките под въздействие на кислорода, а физическата активност помага за справяне със стреса, който способства за съкращаването на теломерите, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.