zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целувката е полезна за здравето!Целувката е полезна за здравето!

Да се целуваме означава и да правим нещо добро за здравето си.

здраве.bg

Целувката не е само наслада, но и ефективен начин да съхраним и подобрим здравето си, твърдят специалисти в областта на традиционната медицина.

Лекари от Обществото за сексуални проблеми в Лос Анджелис са установили, че продължителните целувки имат благотворно влияние върху кръвоносната система – пулсът се ускорява до 110 удара в минута, а това е отлична тренировка за сърдечно-съдовата система. Те твърдят още, че целувката подобрява и вентилирането на белите дробове, защото те започват да работят в ускорен режим – до 60 вместо 20 вдишвания и издишвания на минута.

Сътрудници на Академията по стоматология в Чикаго пък твърдят, че целувката е отлично средство за профилактика против кариес, тъй като стимулира отделянето на слюнка, която, по-добре и от дъвка, неутрализира киселинните налепи по зъбите.

А според стоматолози от Ню Йорк, хората, които често се целуват, по-рядко страдат от пародонтоза – най-доброто средство срещу нея е именно масажът на венците.

Хората, които се целуват повече от 3 минути средно на ден, по-лесно се разтоварват от стреса и неговите последици, смятат изследователи от Университета на Монреал, Канада. Продължителните целувки според тях дават началото на биохимични реакции, които унищожават хормоните на стреса.

Д-р Улф Беминг от Австрийската академия по обща медицина твърди, че целувката е и добър начин за… ваксиниране. Това съвсем не е учудващо – в слюнката се съдържат много бактерии. 80% от тях има у всеки човек, докато 20% са индивидуални и предавайки ги на партньори си, човек активизира у него имунната му система, която започва ускорено изработване на антитела.(а)

вижте още:
Целувката – тест за съвместимост!?
Целувката подсказва черти от характера
Целувката означава далеч повече за жените

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.