zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеният хемоглобин



Повишеният хемоглобин

Защо е толкова важно хемоглобинът да бъде в норма.

здраве.bg

Хемоглобинът е сложна белтъчина, която влиза в състава на еритроцитите и участва в процеса на транспортиране на кислорода и въглерода между белите дробове и клетките на другите органи. Съществуват определени норми за съдържанието на хемоглобин:

• за мъжете – 135-160 г/л,
• за жените – 120-140 г/л.

Нивото на хемоглобин в кръвта може да се понижава или да се повишава. Пониженият хемоглобин може да свидетелства например за наличието на такова заболяване, каквото е анемията с недостиг на желязо. Повишеният хемоглобин също може да е признак за редица здравословни проблеми.

Специалистите различават различни форми на хемоглобина: гликиран, фетален.

Феталният хемоглобин или хемоглобинът на новородените се характеризира с високи показатели, които постепенно се понижават към третия месец от живота на детето. Обикновено феталният хемоглобин се разрушава и практически напълно се заменя с възрастовия хемоглобин, когато детето навърши една година.

Наличието на фетален хемоглобин в кръвта на възрастен човек може да бъде показател да развитието на сериозни заболявания.

Нивото на хемоглобина може да се повиши след интензивни физически натоварвания. Това явление се диагностицира доста често при скиори, алпинисти, пилоти.

Пребиваването в определена местност също оказва влияние на нивото на хемоглобин в кръвта. Повишеният хемоглобин е характерен за живеещите на терени с висок релеф. В този случай хемоглобинът се повишава рефлекторно, т.е. в отговор на разредения въздух.

Показателите на хемоглобина могат да се повишат и след продължително пребиваване на чист въздух. Доста често повишени нива на хемоглобин се срещат и при заклетите пушачи.

Гликирината форма на хемоглобина се образува при присъединяване на глюкоза към белтъчината на хемоглобина. Растежът на тази форма е съпроводен с повишени показатели на захар в кръвта, които възникват при захарен диабет.

Повишеният хемоглобин може да е показател за наличието на заболявания на кръвта...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.