zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Суеверните хора живеят по-дългоСуеверните хора живеят по-дълго

здраве.bg

Суеверието и вярата в различните знаци “отгоре” удължават живота. Това е мнението на група британски учени от Лондонския университет, начело с д-р Стела Макгуайър. Още през май 2004 г. те започнали да изучават и систематизират убежденията на повече от 5 хиляди британци.

93% от хората на възраст над 80 години признават, че през живота си те се следвали определени предсказания, сънища и други суеверия, които са приемали на 100% за правилни без да се замислят.

“Това има своята логика. Суеверията заставят хората да бъдат по-предпазливи и по-внимателно да обмислят своите действия. Освен това те се отнасят по-спокойно и към вероятността за възможен неуспех. По този начин те се предпазват от стрес и от чувство за вина поради незадоволителния резултат”, пояснява пред Би Би Си д-р Макгуайър.

Според нея съвсем неслучайно най-дълго живеят хората в Уелс и Шотландия: “Там се намира и най-големият брой суеверни хора”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.