zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

17-те най-полезни храни...



17-те най-полезни храни...

Измежду всички видове месо пилешкото е най-полезно.

здраве.bg

... е особено полезно - то е богато на калций, необходим на костите, и затова е отлично профилактично средство срещу остеопороза.

4. Спанак
В този продукт има повече хранителни вещества, отколкото в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Освен това е богат на лутеин.

5. Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е необходим за работата на мускулите и за намаляване на кръвното налягане. Бананите са източник на влакна, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и затова са полезни за лечението на киселини.

6. Пилешко месо
Това безспорно е най-полезното за здравето месо. Предпочитайте пилешките гърди – в тях има малко мазнини, но задължително махайте кожата. Пилешкото месо е богато на белтъчини, които предотвратяват понижаването на костната плътност, на селен, който е доказан антиоксидант, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.

7. Сьомга
Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерол, защитават организма от някои видове рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресивните състояния и предпазват паметта от отслабване. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болестта на Алцхаймер.

8. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

9. Подправки
Солта повишава кръвното. Затова...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.