zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки втори не се движи достатъчно



Всеки втори не се движи достатъчно

Разходката е най-простия начин да се раздвижите.

Липсата на движение става все по-масова, а е заплаха за редица заболявания .

25 юли 2008, здраве.bg

... и напрежение до дискова херния) могат да се проявят в различни отдели от гръбначния стълб (в шийния отдел, в кръста и т.н.). Най-често от тях страдат хората с неправилно положение на тялото върху бюрото.

Какво може да се направи?

- От време на време да ставайте от работното място и се разхождайте. Ако е възможно, направете и десетина прикляквания. Резултатите от редица изследвания показват, че негативните последствия от заседналия начин на живот се намаляват, ако на всеки час вие отделяте време за 10 минутно ходене или друга физическа активност.

- Правете упражнения на самото работно място. Ако страдате от проблеми с шията и главоболие от напрежение, представете си например, че имате между зъбите молив и напишете с едри букви във въздуха цялата азбука. Проблемите с гръбначния стълб могат да се разрешат с помощта на йогата, но тя трябва да се прави под ръководството на инструктор.

- Организирайте правилно работното си място. Ергономичните мебели, които съответстват на физическите параметри (столът, бюрото на съответната височина) не са способни да заменят ползата от физическите упражнения, но помагат частично да се намали натоварването от гръбначния стълб.

- Консултирайте се със специалист, за да откриете проблемните си зони и при нужда използвайте различни специални колани за профилактични цели – най-добре още при появата на първите болежки.

Проблеми с краката
Уседналата работа води и до по-бавно движение на кръвта. Венозната кръв се движи нагоре благодарение на клапаните на съдовете, които не й позволяват да се върне в обратна посока и благодарение на съкращението на мускулите на краката.

Съкращението на мускулите пък изпълнява ролята на своеобразна помпа, която изтласква кръвта. При продължително седене вероятността от застояването на кръвта във вените се увеличава. В резултат на това стените на съдовете започват да се разширяват и губят своята еластичност.

Именно по този начин възниква варикозното разширение на вените...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.