zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Започва приватизацията на болници



Започва приватизацията на болници

Изключение ще бъдат тези с национално значение.

9 юли 2008, нетинфо.bg
още новини от нетинфо.bg


Парламентът одобри приватизацията на общински и държавни болници като одобри на второ четене промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В забранителния списък за приватизация остават 66 лечебни заведения с национално значение, сред които университетски и специализирани болници и повечето от многопрофилните болници в областните градове, отбелязва БТА.

При приватизация на лечебни заведения приватизираното търговско дружество е длъжно да извършва най-малко три от изброените лечебни дейности в Закона за лечебните заведения.

Такива могат да бъдат диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица, профилактика на болести и ранно откриване на заболявания, мерки за укрепване и опазване на здравето, трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Видовете дейности, осъществявани от приватизираното лечебно заведение, не могат да са по-малко от определените в Националната здравна карта, решиха депутатите.

Задължението се запазва и при продажба на акции или дялове на приватизираното дружество.

Предвижда се недвижимото имущество на приватизираните лечебни заведения да запазва предназначението, което е имало при обявяване на процедурата за приватизация.

При неизпълнение на поетите задължения приватизационният договор или договорът за продажба се разваля и купувачът дължи неустойка в размер на 100% от покупната цена.

Ще могат да бъдат продавани и обособени части от болници, които не са свързани с предмета им на дейност.

Според промените в закона 90 % от приходите от приватизация на предприятия с държавно участие, ще отиват в така напречения "Сребърен пенсионен фонд". 90 % от постъпленията от продажба на общински болници, ще отиват в специален общински фонд, който ще се използва за инвестиции в здравеопазването.

Приемането на закона се забави няколко месеца, а според публикации в медиите причината са били разногласия в уравляващата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.