zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!



Слънцето не е за тен! Слънцето е за здраве!

(фото - sxc.hu)

Слънцето, високите температури и недостигът на вода са лоша комбинация.

здраве.bg

Заболяванията от меланома постоянно се увеличават, тъй като изтънелият озонов слой вече не ни предпазва както преди от ултравиолетовите лъчи. Тяхната интензивност се е повишила и провокира развитието на рак на кожата, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО).

Ултравиолетовите лъчи сами по себе си не са вредни, ако се отнасяме към тях с мярка, т.е. приемаме ги дозирано. Тогава от тях има само полза – те проявяват своето бактерицидно, витаминообразуващо и еритемно (пигментно) действие.

• Бактерицидното въздействие се проявява чрез способностите на ултравиолетовите лъчи при определена доза облъчване да убиват патогенните микроби.

УВ-лъчите правят възможно изработването на витамин D в организма, а той е необходим за поддържането на нормалното състояние на мускулите, нервната система и костната структура.

• Пигментното действие на ултравиолетовите лъчи се състои в тяхната способност да предизвикват кожни реакции – еритема (зачервяване на кожата) и пигментация (загар).

• При 77% от хората слънчевите лъчи предизвикват едновременно и еритема, и пигментация. Тези хора имат розова, нормално функционираща кожа.

Във втората група влизат около 9% от хората – те са с бледа кожа, при която кожната реакция се проявява само под формата на еритема (кожата само се зачервява, без да придобива загар).

В най-изгодно положение са хората от третата група (около14%), които бързо почерняват на слънце без тяхната кожа да се зачервява.

Голямо значение при слънчевите бани има съчетанието между температурата на въздуха, неговата влажност, вятъра и атмосферното налягане, а също така индивидуалната чувствителност към слънчевата радиация и общото здравословно състояние. Избирайки място за плаж, не трябва да забравяме, че бетонираните площадки поглъщат много топлина и създават благоприятни условия за образуването на поток горещ въздух. Така те могат да превърнат обичайната слънчева баня в гореща и сухо-въздушна.

Преди време се смяташе...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.