zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят - приятно + полезно



Чаят - приятно + полезно

Чаят съвсем не е напитка само за студените месеци, а се вписва идеално и в топлите дни.

здраве.bg

Всички статистики сочат, че чаят безспорно е най-популярната в света напитка. Неговата история е многовековна. Трудно е да се определи кога точно хората са започнали да пият отварата от неговите листа, но относно родината му няма никакъв спор – това е Китай.

Една от легендите разказва за Шен Нун, който преди около 4800 г. научил китайците да отглеждат и използват растението. За да помага на хората, той тествал върху себе си различните листа, стъбла и корени.

Първият систематизиран трактат за чая “Ча дзин” (Чаен канон) се появява в Китай при династията Тан. Неговият автор Лу Юй подробно описва производството на чай, районите на неговото отглеждане, качествата на чая и начините за приготвяне на напитката.

Будистките монаси-мисионери пренасят чая в Япония, а постепенно той достига и до Европа. През 1547 г. казаци поднесли необичаен подарък на царя - бурканче с ароматен чай.

В Европа чаят е донесен от холандците. През 1684 г. той тайно е засаден в Индонезия. В Индия попада доста по-късно - едва през 1831 г., а 5 години по-късно Англия получава първата пратка индийски чай. След това той става много разпространен в Цейлон, където от неизвестно заболяване загиват всички кафеени плантации.

Днес чай се отглежда и в Африка (Кения), и в Южна Америка.

Зеленият чай

Именно това е най-традиционият масов китайски продукт - по богатството на своя асортимент той заема първо място в света. Зеленият чай се отглежда в повечето китайски провинции.
Той запазва всички витамини и полезни вещества, на които е богато прясното чаено листо и благодарение на това в процеса на обработка се подлага само на навиване и изсушаване. Цветът на чая е светъл, ярко зелен, прозрачен, а ароматът – свеж и приятен. “Бяла маймуна”, “Зелен бисер”, Зелен божур” са някои от най-известните сортове зелен чай.

Жасминовият чай

Всъщност това е чай, който допълнително се ароматизира с цветовете на китайски жасмин. Ароматът на жасмин в китайската народна медицина се смята за “дълбоко...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.