zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето - приятел, но и враг



Слънцето - приятел, но и враг

Ако още след първия ден забележите зачервявания, значи сте използвали козметика с твърде нисък защитен фактор.

здраве.bg

Колкото слънчевите лъчи са необходими за нашето съществуване, толкова могат да бъдат и вредни. Затова трябва да се научим да “дружим” със слънцето. И в това свое приятелство в никакъв случай не бива да забравяме защитните средства, които ще ни предпазят от непоправимите последствия.

Ултравиолетовите лъчи се делят на 3 вида: А, В и С. Третият тип си задържат в атмосферата и не достигат до повърхността на Земята. Лъчите В са тези, които ни топлят и придават на кожата приятен златист оттенък. Те обаче са отговорни и за слънчевите изгаряния и всички произтичащи от това последствия - дори и най-неприятните като например рака на кожата. Въздействието на лъчите А ние не усещаме, но изпитваме след това последствията от тях в огледалото.

Преждевременните бръчки, пигментацията, обезводняването на кожата и изгубването на нейната еластичност са явните признаци на фотостареенето.

В зависимост от способността на кожата да изработва защитен пигмент меланин, който ни осигурява загара, учените определят от 4 до 6 фототипа. Към първия се отнасят хората със светла коса и светли очи, а към последния – тези, чиято кожа е с тъмно кафяв и дори черен оттенък.
За всеки фототип има определен безопасен минимум за пребиваване на слънце: около 5 минути за първия и за всеки следващ – с 5 мин. повече.

Научното название на този показател е minimal erithema dossis (MED). Именно MED трябва да се умножи с количественото обозначение на SPF (LPF или IP върху слънцезащитната козметика означават едно и също: фактор на защита от ултравиолетовите лъчи), за да се разбере максимално допустимото време за пребиваване на слънце без опасност от изгаряне.

Ако в съответствие с номера на фототипа вашият MED е 15 минути, а обозначението на SPF върху опаковката е 20, това ви дава 300 минути, т.е. можете да прекарате на слънце до 5 часа.

Наличието на абревиатурата SPF (sun protection factor) върху флакона означава, че средството съдържа филтри за лъчите. Освен от изгаряне то...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.