zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Минералната козметика



Минералната козметика

За универсалната красота или природната сила на минералите.

здраве.bg

За ползата и целебните свойства на минералната вода се знае още от Античността. Колкото до минералната козметика, тя се появи едва преди около 30 години, но бързо успя да се наложи заради няколко свои предимства: тя е подходяща за всеки тип кожа, многофункционална и хипоалергенна, почти няма противопоказания.

Самото название говори за това, че в основата на минералната козметика стоят минералите, т.е. природни вещества, чието действие е проверено с времето. Всички те са различни по своето въздействие и всеки компонент по особен начин способства за подобряването на обмяната на веществата и обновяването на клетките. Именно по тези причини някои определят минералната козметика като универсална.

Тя добре абсорбира кожните мазнини, а това е особено важно за хората с мазна кожа, на които е по-трудно да си изберат подходящия крем или лосион, грим или червило.

Минералната козметика се смята за незаменима и при чувствителната и проблемна кожа, тъй като тя оказва противовъзпалително и антисептично действие.

Освен това минералите са полезни и за зрялата и старееща кожа - те я овлажняват и успешно прикриват бръчките.

Минералната козметика в повечето случаи съдържа калций, необходим за бързото проникване на активните вещества в клетките на кожата и калий, който я насища с кислород, т.е. помага й да диша. За регулирането на водния баланс в клетките пък отговаря натрият.

Като допълнение за съдържанието на този тип козметика са типични още талкът, восъкът, фтолатите, различните масла и ароматизатори.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.