zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За щитовидната жлеза и лятото



За щитовидната жлеза и лятото

Продължителното излагане на слънце през лятото води до повишена активност на щитовидната жлеза.

или какво е добре да знаем за тиреотоксичната криза.

здраве.bg

... криза са появява неочаквано. Нейните симптоми са:
• главоболие и болки в слепоочието;
• задушаване, учестено сърцебиене (пулс до 150 удара в минута и повече), кръвно налягане до 150/90 – 180/110 мм рт. ст.;
• недостиг на въздух;
• лицето става бледо, ръцете и краката изтръпват;
• поява на треска, тялото настръхва, температурата се повишава понякога дори до 40 градуса;
• постоянна необходимост за ходене до тоалетна;
• силен страх от смърт.

При наличието на тези тревожни симптом трябва да се търси незабавно лекарска помощ. Своевременната диагностика предпазва от нежелателните последствия, които могат да възникнат в резултат от нарушенията в работата на ендокринната система.

Има три начина за борба с тиреотоксикозата: консервативно лечение, операция и терапия с радиоактивен йод. Основната задача е да се възстанови хормоналното равновесие. За тази цел лекарите назначават т. нар. антитиреоидни препарати (тиреостатици), които потискат активността на щитовидната жлеза, а също така и глюкокортикоиди, антагонисти на калция и бета-адреноблокерите, които блокират действието на хормоните на щитовидната жлеза върху останалите органи и тъкани. Това способства за забавянето на пулса, нормализирането на налягането и намаляването на натоварването върху миокарда.

Ако консервативното лечение с лекарства не е ефективно или се наблюдават възли в тъканите на щитовидната жлеза, се прибягва до въздействие с радиоактивен йод или операция. В първия случай подобрението ще настъпи след 2-3 месеца, а при втория – веднага след хирургичната намеса. И двата метода са травматични за щитовидната жлеза. Пациентът нерядко изпада в противоположното състояние - хипотиреоза и понякога се налага до края на живота да се приема тироксин.

При лечението с радиоактивен йод опасността от хипотиреоза е още по-голяма. Но, разбира се, няма операция без риск. Най-честата опасност е от кръвотечение, тъй като в тази област са разположени много кръвоносни съдове. Ето защо лекарите прибягват...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.