zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От каква почивка всъщност имаме нуждаОт каква почивка всъщност имаме нужда

Мекият средиземноморски климат с много слънце и малки температурни разлики е идеален за лятната почивка.

Ще планираме по-удачно лятната отпуска, ако сме наясно от какъв тип почивка наистина имаме нужда.

здраве.bg

Всеки очаква с нетърпение и планира с желание своята лятна почивка. Но дали желанията ни съвпадат с това, което наистина е полезно за здравето ни?! Бихме ви посъветвали, ако искате наистина да си починете добре, при това с най-голяма полза за здравето, да съобразите на първо място своя избор с подходящия за вас климат.

Средиземноморският климат

Под това понятие следва да се разбират не само крайбрежието и островите на Средиземно море, но и южният бряг на Крим, западна Калифорния, Югозападна Африка и Югозападна Австралия.

Средиземноморският климат е по-мек от типичния субтропичен. Всичко в него сякаш гали тялото и душата. Там по цяла година можете да носите леки дрехи и сандали на бос крак. Температурният комфорт отлично се съчетава с незабележимото закаляване, а многото слънчеви дни помагат за повишаване на настроението.

Прекрасният климат и близостта на морето дават възможност и за пълноценно и полезно за здравето хранене - леки и вкусни ястия от зеленчуци, плодове, риба и морски дарове. Ако смятате, че потенето е минус, не е така – поне в определени рамки то е полезно, защото спомага за изхвърлянето от тялото на крайните продукти на обмяната.

Красотата на пейзажа и историческите забележителности създават още един запас от положителни емоции. Не е случайно, че средиземноморските народи се усмихват и смеят по-често, отколкото например скандинавците и въпреки по-високия стандарт на шведи и норвежци, малтийците и гърците живеят по-дълго и по-щастливо. Всичко това е благодарение на мекия климат и яркото слънце.

Умереният климат

Учените, които твърдят, че най-полезна е почивката в собствената климатична зона. И посочват за това няколко сериозни аргумента:

• Организмът е свикнал към своя климат и всяка промяна за него е стрес. Вътрешните биоритми на тялото се синхронизират с ритъма на околната среда. Затова и прекалените промени в температурата и влажността на въздуха са нежелателни.

• Климатът на някои места може да е противопоказен...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.