zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Козметиката: пазар за милиарди, но всъщност какво и как избираме



Козметиката: пазар за милиарди, но всъщност какво и как избираме

За да бъде една козметика натурална, 95% от компонентите й трябва да са съществуващи в природата вещества.

здраве.bg

Козметични средства използва всеки: някой повече, някой по-малко. Всеки прави своя избор в зависимост от собствената си практика, доходи и ориентацията си към съответните марки.

Цената, комфортът от употребата на козметичния продукт и неговият престиж определят трите основни класа козметика: за масова употреба, т.нар. средна класа и луксозната козметика.

Основното предназначение на козметиката за масовата употреба е овлажняването и подхранването на кожата. Тези средства не помагат за разрешаването на какъвто и да е здравословен проблем, тъй като не съдържат специфични лечебни съставки.

Най-доброто, което можем да постигнем с употребата на продукти от този вид е благодарение на техните овлажняващи и подхранващи свойства да намалим и отложим във времето следите, които то оставя.

Козметиката от т.нар. среден клас е близка по качество до средствата от първата група, но нейната цена е по-висока. Като правило фирмите, които произвеждат такъв тип козметика, предлагат няколко серии.

Козметиката лукс се отличава с високите си цени, обусловени от престижните фирми и по-големите финансови средства, които компаниите-производителки влагат за разработката на новите си продукти и провеждането на необходимите изследвания за техните качества.

В отделна категория трябва да отделим т.нар. професионална козметика. Тя също не е евтина, но едновременно с това е и доста ефективна, защото съдържа доста полезни вещества във висока концентрация.

Съществува още една обособена категория – натуралната козметика. За да бъде един продукт причислен към нея, отговаря на няколко условия:

• 95% от компонентите да бъдат естествено съществуващи в природата вещества;
• процесът на нейното производство не трябва да замърсява околната среда;
• типът на опаковката не трябва да нарушава екологията.

Ако тези условия са изпълнени производителят получава правото да използва маркировка Bio. Тази козметика също е с доста високи цени, но тя е безопасна...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.