zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои професии предразполагат към наднормено тегло



Някои професии предразполагат към наднормено тегло

dieti.info

... от любимите храни, се стига до допълнително влошаване на настроението и понижена работоспособност. А това води и до срив с последващо покачване на килограмите.

Все пак такава ситуация има решение. Ако спазвате следните съвети, нарастването на теглото не само ще се прекрати, но и при достатъчно упоритост, килограмите ще спаднат.

Намалете мазнините!
Многобройни изследвания доказват, че мазната храна е основната причина за повишаването на теглото. Затова - заменете свинското месо с говеждо, мазните видове риба с риба с ниско съдържание на мазнини, с пиле или пуешко месо.
Не са отказвайте от хляба, макароните и картофите – те са източници на сложни въглехидрати, които създават за дълго време чувство за ситост.
Яжте и повече зеленчуци.
Приготвяйте храната на грил или я задушавайте.

Преминете към разделно хранене!
Доказано е, че когато ядем често, по-лесно можем да контролираме апетита си, по-рядко преяждаме и в резултат на това намаляваме с 15-20% количеството приемани калории.
Дръжте винаги под ръка чаша чай или кафе с мляко (без или с много малко захар!), които можете да отпивате при необходимост на малки глътки.
Айранът, ядките, обезмаслената извара и малка филийка пълнозърнест хляб също могат чудесно да залъжат глада ви.

Избягвайте сладките неща!
Прекомерното количество захар стимулира отделянето на инсулин и активизира системите, които способстват за натрупването на мазнините.
Не се отказвайте изцяло от сладкото. Ако си го забраните, ще си създадете дискомфорт, т.е. ще нарасне чувството на тревожност. Сладки неща яжте, когато вече сте сити, но много бавно, наслаждавайки се на техния вкус.

Не преяждайте особено на вечеря!
Вечер апетитът е по-голям, отколкото сутрин. Това е свързано и с факта, че ние трябва...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.