zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо мъжете изневеряват



Защо мъжете изневеряват

здраве.bg

Повече от половината мъже са изневерявали на своите партньорки поне веднъж и въпреки намаляващата консервативност на обществото то гледа “през пръсти” на този факт, докато изневярата на жените се обсъжда и критикува много по-остро. Това е заключението на британски социолози, интервюирали повече от 5000 представители на двата пола на различна възраст.

Според изнесените пред Би Би Си резултати, главните причини за мъжката изневяра са няколко.

Дори мъжът да обича своята съпруга, за неговия поглед няма да остане незабелязана нито една промяна, свързана с външността или поведението й. Няколко години след брака много жени допускат основна грешка – занемаряват се. Те смятат, че след като вече имат съпруг няма за какво да се тревожат и не полагат достатъчно грижи за външността си.

А мъжът обича с очите си – дори и най-верният и любящият. На работа и във всекидневието той е заобиколен от красиви жени, на които просто не може да не обърне внимание. А при наличие на някои предпоставки (сред тях и посочената по-горе) рано или късно една от тях ще предизвика неговия интерес, смятат британските специалисти.

“Не всичко зависи от жената” уточняват още те: “Потенциално всеки мъж е способен да изневери на партньорката си, ако има удобен случай и при стечение на редица обстоятелства. Ако мъжът запази верността си през целия си живот, то това не е норма, а по-скоро отклонение от нея. Поне това сочат процентите и заложеното от еволюцията в мъжкото начало.”.

Защо тогава хората са склонни да осъждат сурово само женската изневяра

Причината се крие в обществената психология, смятат социолозите: “От незапомнени времена жената се смята за пазителка на семейното огнище, за свята майка и затова на нея не й е позволено да има “твърде бурен” живот. Мъжът има друга роля в обществото и затова то често се примирява с неговите похождения”.

Съществува разлика и между мъжката и женската психология. Често за мъжете страничната връзка е въпрос на чест – повод да се повдигне самочувствието...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.