zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преди да седнете зад волана...



Преди да седнете зад волана...

Повечето лекарства срещу алергия водят до сънливост и леко виене на свят.

Някои медикаменти отслабват вниманието и намаляват концентрацията.

здраве.bg

Съвременният ритъм на живот ни е приучил да търсим възможно най-бързия изход при всеки проблем, включително при поява на главоболие, хрема, гадене в стомаха. Разбира се, с помощта на различни лекарства. И почти никой не си “губи времето”, за да чете инструкциите към тях. А понякога в тях пише кога съответния медикамент не бива да бъде използван.

Вярно е, че инструкциите (т.нар. листовка за пациента са напечатани със ситен шрифт, който не е най-лесният за четене. Но все пак прегледайте поне два параграфа - “противопоказания” и “странични ефекти”.

И ако там е споменато, че след употребата на този препарат не се препоръчват занимания, изискващи концентрация на вниманието поради забавяне на реакциите или замъглено съзнание, вслушвайте се в тези препоръки.

Особено внимание изискват:
• сънотворните и успокоителните препарати;
• антидепресантите и лекарствата от типа на фенобарбитала;
• антихистаминовите средства, които много хора ползват особено през пролетта и началото на лятото (при наличие на алергични реакции);

Повечето от тези медикаменти действат на централната нервна система и предизвикват сънливост, виене на свят, намалена способност за концентриране и забавени реакции.

Много от най-популярните лекарства, които приемаме преди лягане се извеждат от организма за продължителен период - от 10 до 70! часа. Те. Действието им продължава и след събуждане.

Бета-блокерите, които се прилагат масово за лечение на сърдечно-съдови проблеми и намаляване на кръвното налягане също могат да бъдат опасни, тъй като те са способни да повлияят на шофьорските навици, да нарушат координацията и скоростта на реакциите.

Ако имате проблеми с очите или страдате от язва и приемате препарати за това, замъгленото зрение е често срещано състояние. Не по-малко опасни за шофьора са и някои лекарства против кашлица или главоболие, които съдържат кодеин.

Ако по някаква причина ви се наложи да вземете няколко медикамента наведнъж, преди да седнете зад волана задължително прочете...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.