zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо японската кухня се смята за толкова здравословна диета



Защо японската кухня се смята за толкова здравословна диета

Японският начин на хранене се отличава с малки порции и използване на свежи продукти.

4-те златни правила на храненето в Япония!.

dieti.info

Храненето в Страната на изгряващото слънце се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени и до днес. Японците вярват, че то може да сътвори истински чудеса да подмлади човек, а при нужда дори да го излекува.

Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.

Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.

Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти – с една дума тя е нискокалорична.

Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония:

Правило №1: малки порции

Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.
Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.

Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.

По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.

Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.

Правило №2: пресни за сезона продукти

Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.

Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.