zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечението със стволови клетки: няколко за и против



Лечението със стволови клетки: няколко за и против

здраве.bg

Лечението със стволови клетки става част от все повече методи за лечение. Въпреки че много хора, а и цели организации, смятат тези технологии за неетични.

Стволовите клетки се извличат трудно. Главно се използват донорски клетки, но поради несъвместимост с тъканите на пациента тяхното прилагане е трудно и понякога дори невъзможно.

Науката вече дава възможност и за отглеждането на собствени стоволови клетки с помощта на технологии, при които се използва яйцеклетка на животно с човешка ДНК, или клониране.

Напоследък например в британското общество се вдигна голям шум във връзка с прокарването на законопроекта “За човешкото оплождане и ембриологията”. Демонстрантите, подкрепящи новия закон, издигаха плакати с текстове от рода на “Изследванията на стволовите клетки са етични и принципно необходими”.

Доскоро в почти всички страни бяха забранени технологиитеза създаването на стволови клетки. След тях са клонирането на човешки ембрион и дори създаването на т.нар. цибридни (от думите cytos – клетка и hybrid – хибрид) ембриони, създавани чрез въвеждане на човешка ДНК в животинска яйцеклетка.

Целта на създаването на подобни клонирани или цибридни ембриони е осигуряването на изследователите с голямо количество клетки, съдържащи човешка ДНК. А на нейна основа се отглеждат тъкани, които могат да се присадят на пациентите и по този начин съответно да се лекуват различни заболявания.

Специалистите се надяват, че новото законодателство, което си пробива постепенно път в повечето държави, ще спомогне за удължаването на живота и за увеличаване броя на ефективните методи за лечение на различни придобити и наследствени заболявания.

Но не всички мислят по този начин. Редица религиозни лидери, особено представители на римокатолическата църква, са на мнение, че оплодената яйцеклетка вече може да се нарече човешко същество и затова определят експериментите като нехуманни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.