zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънливият мозък работи с прекъсванияСънливият мозък работи с прекъсвания

27 май 2008, здраве.bg

Мозъкът на човек, който не е спал дори само една нощ, не е в състояние да работи пълноценно и буквално се изключва за определени периоди от време, твърдят американски учени.

Изследователите от университета на щата Пенсилвания” са сравнили дейността на мозъка на две групи хора – такива, които са се наспали добре, и други, които не са спали през цялата нощ.

Доброволците в експеримента е трябвало да решават прости задачи, а с помощта на магнитно-резонансната томография специалистите са наблюдавали кръвоснабдяването на главния им мозък.

При хората, които не са спали, е било регистрирано периодично прекратяване на кръвотока в някои области. При групата на наспалите се то е липсвало.

“При човека, лишен от здрав сън дори за една нощ, нормалната работа на мозъка се редува с интервали на принудителна почивка, когато се изключва вниманието и възприемането на информация. Ненаспалият се мозък произволно превключва от сън към бодърстване”, обясняват учените, цитирани от Ройтерс, “при това тези преходи се извършват много бързо”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.