zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чувствате умора? Разходете се!



Чувствате умора? Разходете се!

здраве.bg

Дори и кратката – около 10 минути бавна разходка повишава с 20% нивото на енергия и намалява с 65% умората, твърдят американски учени.

“Когато човек е уморен, той е склонен погрешно да смята, че още малко движение ще го изтощи напълно. Ние обаче успяхме да докажем, че редовните физически натоварвания помагат за възстановяването на бодростта. А това е от особено значение за хората, които водят заседнал начин на живот”, заявява Тим Пърц, ръководител на екипа от университета на щата Джорджия, провел изследването.

Участниците в него са били разделени на 3 групи. В продължение на 1-2 седмици хората от първата група са тренирали на велотреножор по 20 минути 3 пъти в седмицата в умерено темпо, участниците от втората група са извършвали същите упражнения, но с по-малко натоварване, а третата изобщо не са се занимавали с физкултура.

Получените резултати показват покачване на нивото на енергия при участниците от първите две групи - с по 20%, като леките упражнения са способствали за по-осезателното намаляване на умората отколкото умерените интензивни движения.

“Много хора днес работят прекалено много и не си доспиват. Лекото физическо натоварване е отличен начин да се почувствате по-бодри. Разходката е много по-полезна, отколкото кофеина или енергийните напитки”, заявяват изследователите, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.