zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чувствате умора? Разходете се!Чувствате умора? Разходете се!

здраве.bg

Дори и кратката – около 10 минути бавна разходка повишава с 20% нивото на енергия и намалява с 65% умората, твърдят американски учени.

“Когато човек е уморен, той е склонен погрешно да смята, че още малко движение ще го изтощи напълно. Ние обаче успяхме да докажем, че редовните физически натоварвания помагат за възстановяването на бодростта. А това е от особено значение за хората, които водят заседнал начин на живот”, заявява Тим Пърц, ръководител на екипа от университета на щата Джорджия, провел изследването.

Участниците в него са били разделени на 3 групи. В продължение на 1-2 седмици хората от първата група са тренирали на велотреножор по 20 минути 3 пъти в седмицата в умерено темпо, участниците от втората група са извършвали същите упражнения, но с по-малко натоварване, а третата изобщо не са се занимавали с физкултура.

Получените резултати показват покачване на нивото на енергия при участниците от първите две групи - с по 20%, като леките упражнения са способствали за по-осезателното намаляване на умората отколкото умерените интензивни движения.

“Много хора днес работят прекалено много и не си доспиват. Лекото физическо натоварване е отличен начин да се почувствате по-бодри. Разходката е много по-полезна, отколкото кофеина или енергийните напитки”, заявяват изследователите, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.