zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за здравето и красотата



10 мита за здравето и красотата

Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.

здраве.bg

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично здраве. По правило вярваме, че “красотата изисква жертви” и сме склонни да се вслушваме във всякакви препоръки.

В реалността обаче се оказва, че половината от тях са породени от утвърдени митове, касаещи здравето и красотата ни. Отчасти за това причината е в рекламата, отчасти – журналистите, упорито преписващи от списание в списание едни и същи съвети, много от които от никого не проверени.

Ако се опитаме да погледнем отвъд това, как всъщност стоят нещата.

Мит 1: Късното хранене води до наднормено тегло

Всеки четвърти жител на по-голям град според статистиката работи до късно или нощна смяна, което само по себе си предполага късно хранене. Но диетолозите смятат, че това по никакъв начин не се отразява на фигурата, освен ако не преяждате, не прехвърляте дневната норма калории и ако това не е единственото ви хранене за деня.

Понякога хората прибягват до любимата си храна вечер, смятайки, че след тежък работен ден заслужават да си угодят. Това може да е сладолед или бира с чипс. Ето го най-главното – не става въпрос “кога”, а “какво” и “колко”.

Мит 2: Без физически упражнения мускулите се превръщат в мазнини

Тези, които тренират в спортната зала 3-4 пъти седмично се опасяват, че ако спрат спортните занимания, мускулите им ще се превърнат в мастни наслоения. За щастие това не е вярно: мускулите са вид тъкан, по-плътна и компактна по структура, мазнините – съвсем друга. А това, че след прекратяване на спортната активност мускулите омекват и се отпускат, е факт.

За съжаление, обратният процес е невъзможен. Както твърди и треньорът ви, усилените тренировки спомагат най-вече за натрупване на мускулна маса и за изгаряне на мазнините.

Мит 3: Колкото по-малко спим, толкова повече слабеем

Това изглежда напълно логично. По време на сън обмяната на веществата се забавя и се изразходва по-малко енергия. Значи, ако спим...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.