zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умеем ли да разчитаме пулса си



Умеем ли да разчитаме пулса си

фото: DK Images

здраве.bg

Нарушенията в пулса могат да свидетелстват за различни болестни състояния: поражения на миокарда, натравяния, нарушения в обмяната на веществата, дори за скрита депресия.

Сърцето ни “бие” неуморно - то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и всеки час придвижва по кръвоносните съдове около 300 л кръв. Неговите удари са своеобразен шифрован разказ за състоянието на организма.

При какви нарушения в сърцебиенето трябва да търсим помощ от специалист

Пулсът не трябва да се измерва в изправено или легнало положение, ако сте гладни или току що приели храна, ако сте премръзнали или сте се прегрели, а за жените – през и в навечерието на критичните дни.

Ударите на сърцето могат да се преброят лесно. Фиксирайте броя удари на пулса за 30 секунди и умножете резултата по 2. Ако страдате от сърдечни проблеми и няма гаранция, че количеството на ударите през различните промеждутъци от време е еднакво, най-добре бройте в продължение на 1 минута.

Какъв е нормалният пулс

За бебетата 120-140 удара в минута, за децата на предучилищна възраст – 90-110, за по-големите деца – 80-90, а за тези, които са над 14 г. както и за възрастните – 60-80. С годините пулсът става по-бавен – не повече от 65 удара в минута. Интересен, а и важен факт е, че при издишване той се учестява, а при вдишване се забавя.

Ако ударите на сърцето ви са по-малко от нормалното, става дума за брадикардия. Ако сте спортист или просто спортувате редовно, този резултат може да свидетелства за по-икономична работа на сърцето. Но ако не сте свикнали с натоварването и тренировките, вероятно страдате от някакво заболяване: вирусна инфекция, повишено вътречерепно налягане, намаляване на функциите на щитовидната жлеза, различни заболявания на сърцето. Затова задължително си направете кардиограма, анализ на хормоните на щитовидната жлеза, УЗИ на сърцето и биохимично изследване на кръвта.

Понякога пулсът изчезва за кратко време....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.