zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умеем ли да разчитаме пулса сиУмеем ли да разчитаме пулса си

фото: DK Images

здраве.bg

Нарушенията в пулса могат да свидетелстват за различни болестни състояния: поражения на миокарда, натравяния, нарушения в обмяната на веществата, дори за скрита депресия.

Сърцето ни “бие” неуморно - то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и всеки час придвижва по кръвоносните съдове около 300 л кръв. Неговите удари са своеобразен шифрован разказ за състоянието на организма.

При какви нарушения в сърцебиенето трябва да търсим помощ от специалист

Пулсът не трябва да се измерва в изправено или легнало положение, ако сте гладни или току що приели храна, ако сте премръзнали или сте се прегрели, а за жените – през и в навечерието на критичните дни.

Ударите на сърцето могат да се преброят лесно. Фиксирайте броя удари на пулса за 30 секунди и умножете резултата по 2. Ако страдате от сърдечни проблеми и няма гаранция, че количеството на ударите през различните промеждутъци от време е еднакво, най-добре бройте в продължение на 1 минута.

Какъв е нормалният пулс

За бебетата 120-140 удара в минута, за децата на предучилищна възраст – 90-110, за по-големите деца – 80-90, а за тези, които са над 14 г. както и за възрастните – 60-80. С годините пулсът става по-бавен – не повече от 65 удара в минута. Интересен, а и важен факт е, че при издишване той се учестява, а при вдишване се забавя.

Ако ударите на сърцето ви са по-малко от нормалното, става дума за брадикардия. Ако сте спортист или просто спортувате редовно, този резултат може да свидетелства за по-икономична работа на сърцето. Но ако не сте свикнали с натоварването и тренировките, вероятно страдате от някакво заболяване: вирусна инфекция, повишено вътречерепно налягане, намаляване на функциите на щитовидната жлеза, различни заболявания на сърцето. Затова задължително си направете кардиограма, анализ на хормоните на щитовидната жлеза, УЗИ на сърцето и биохимично изследване на кръвта.

Понякога пулсът изчезва за кратко време....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.