zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да отслабнем постепенно и трайно



За да отслабнем постепенно и трайно

9 правила - за успех в отслабването.

dieti.info
четете още в dieti.info


Многобройните наблюдения показват, че след приключването на строгите диети теглото при повечето хора много бързо се възстановява, а при някои дори надхвърля предишните рамки. Има много съвети за това как да не се стигне до този така нежелан резултат. По-долу сме се опитали да изброим няколко от тях, за които диетолозите смятат, че са най-ефективни и в голяма степен могат да гарантират успех в борбата с наднорменото тегло:

1. Не се отчайвайте от първия неуспех! Дори ако сте опитвали да спазвате строга диета и тя се е оказала неуспешна. Най-честата причина за неуспеха е слабото познаване на човешкия организъм. Около 98% от пълните хора са с абсолютно нормална обмяна на веществата. За успешната борба с наднормените килограми всъщност се нуждаем най-вече от знания, увереност в успеха и решителна нагласа.

2. Важно е да си дадете сметка за допуснатите грешки. Открийте сами своите слаби места или се обърнете за съвет към диетолог.

3. Помнете, че “омразните” мазнини са просто хранителен запас, който по някакви причини организмът е решил да трупа. Те трябва да се използват за енергийни нужди. Това усещане е по-продуктивно, отколкото натрапчивите мисли за избавяне от теглото на всяка цена. Доказано е, че лутайки се между диети, сривове и възстановяване на теглото, човек дебелее много по-бързо, отколкото ако изобщо не се е опитвал да отслабва.

4. Ако искате да отслабнете, изберете начин на живот, който води постепенно до намаляване на теглото. Преди да промените своето хранене и навиците си да се движите, си задайте въпроса: “Щях ли да правя това, ако не се готвех да отслабна?”. Ако отговорът е да, значи сигурно сте открили каквото ви трябва.

5. Всичко, което планирате да направите, трябва да ви харесва и да ви носи полза - независимо с каква цел сте го започнали.

6. Не се опитвайте да отслабвате непрекъснато – организмът не може през цялото време да изразходва мазнините. Съставете си два режима на хранене. Първият да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.