zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да “излъжем” апетита



10 начина да “излъжем” апетита

dieti.info
четете още в dieti.info


... да се яде по малко, но често. Например вместо 3 обилни хранения, приемайте храна 6 пъти, но по малко. Това ще позволи на организма винаги да се чувства сит.

За да контролирате размера на порциите, можете да използвате по-малки чинии. Психолозите съветват дори да се използват чинии със светло или тъмно син цвят, който успокоява и съответно намалява апетита.

Хранете се бавно, внимателно сдъвквайки храната. Всяко хранене трябва да продължава около 20 минути – именно толкова време е нужно на организма за да може да разбере, че вече е сит.

3. Яжте тогава, когато сте гладни

Една от най-големите и чести грешки е, че ядем не когато сме гладни, а за компания. Отучете се да ядете пред телевизора или когато четете вестник или списание, защото тогава трудно се контролира количеството приемана храна.

4. Откажете се от похапването

Похапването бързо се превръща в навик и организмът се настройва преди обяд или вечеря “да похапне” нещо. Ако не можете да победите своя апетит, между яденията яжте плодове или зеленчуци – малко целина, 1 морков, 1/4 ябълка, 3 ягоди, 1 парченце портокал или 4 малки домата. Всички те съдържат само 10 калории.

5. Продукти, намаляващи апетита

На първо място, неочаквано или не, са сладките продукти. Но в ограничено количество! За да се избавите от чувството за глад, е достатъчно да изядете един бонбон или 2 малки парченца шоколад. Същата помощ оказват обезмасленото сухо мляко, плодовете, зеленчуците, пилешкото месо и рибата, киселото мляко, зелената салата, какаото, лимоновият сок и минералната вода. Най-добрият начин за справяне с пристъпа на глад е да изпиете чаша обезмаслено мляко.

6. Народни средства

Чесънът се смята от народната традиция за един от главните врагове на апетита. 3 скилидки чесън се разтриват с 1 чаша вода и от получената смес с приема по 1 с. л. всяка вечер преди сън. Но това е подходящо само за хората, които нямат проблеми със стомашно-чревния тракт. 1 с.л. магданоз и джоджен, залети...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.