zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да “излъжем” апетита



10 начина да “излъжем” апетита

dieti.info
четете още в dieti.info


Какво е първото, което ви идва на ум, ако искате да отслабнете? Разбира се, някоя диета. Но тя ли е наистина най-ефективния и подходящ начин...

Според статистиката, само 20% от хората са в състояние да издържат докрай и да спазват точно изискванията на диетите. Ако не сте сред тях, това все още не означава, че проблемът е неразрешим. Всъщност има друг - по-лесен вариант - да обуздаем глада си.

Апетитът зависи от хормоналния баланс, който се променя в зависимост от физиологични и психологически фактори. От гледна точка на физиологията на жената например той може да се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в предменопаузата и да се колебае в периода на бременност.

Емоционалните и психологическите фактори също трябва да се отчитат. Често пъти усещането за потиснатост, предизвикано от стрес, депресия и безпокойство, се приемат за чувство за глад. Но какъвто и да е произходът на вашия повишен апетит, трябва да се борите с него.

Предлагаме ви 10 от най-разпространените и ефективните начини, с които можете буквално да излъжете апетита си:

1. Балансирани закуска, обяд и вечеря

Диетолозите смятат, че 80% от употребяваната през деня храна трябва да постъпва в организма със закуската и обяда. Балансираното хранене способства за насищането на организма и за избавянето от постоянното чувство за глад.

Включете в закуската си житни растения, които предотвратяват отлагането на мазнините и задържането на вода в организма.

Задължително за обяд трябва да консумирате зеленчукова салата. Целулозата бързо насища организма и извежда от него излишъка от холестерол.

Най-подходящото съчетание за вечеря е месо или риба със зеленчуци. Месото е богато на аминокиселини, способстващи за изгарянето на мазнините, а в рибата с съдържа много калций, който възпрепятства отлагането на мазнините в организма. Забравете за нощните походи до хладилника! Измийте си зъбите и в организма ви ще заработи рефлексът, че току що сте приели храна.

2. Малки порции

Трябва...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.