zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калцият - безспорният минерал №1



Калцият - безспорният минерал №1

здраве.bg

... богати на този минерал, а за десерт най-подходящи са смокините и бадемите.

Калцият може да ни спаси от:

• остеопороза
Тази тежка болест, свързана с намаляването на костната плътност, се лекува трудно, но тя може успешно да се предотврати. В основата на профилактиката стоят калцият и физическото натоварване. След 40 годишна възраст си струва да посещаваме някаква спортни зала и да се посъветваме с лекар за приемането на препарати, съдържащи калций.

• хипертония
Често хипертонията е предизвикана именно от недостига на калций. Ако кръвното ви е започнало да се повишава, в продължение на 1-2 седмици приемайте калций на таблетки (не повече от 1,5 г дневно и най-добре след консултация със своя лекар). Ако почувствате облекчение, прегледайте менюто си и увеличете количеството на калция чрез избора на подходящи храни.

• рак на дебелото черво и задстомашната жлеза.
Според последните препоръки, хората с висок риск от тези заболявания в качеството на профилактични мерки трябва да приемат препарати, съдържащи калций. Освен това те трябва да увеличат употребата на продукти, богати на магнезий и фосфор.

Калцият е особено необходим на:

• малко подвижните

Дори няколко дни в леглото водят до сериозни загуби на този минерал. Затова хората, които водят заседнал начин на живот, трябва да приемат препарати, съдържащи калций.

• нервните и болните

Стресът и инфекциозните заболявания намаляват усвояването на минерала от хранителните продукти. Недостигът трябва да се попълва с таблетки.

• любителите на фитнеса и баните

Калцият се губи с потта и затова при активни тренировки, чести посещения на сауна или просто в горещините тези загуби трябва да се компенсират. За тази цел са подходящи айранът, студеното мляко или минерална вода, обогатена с калций.

• фанатиците на диетите и прочистването на организма

Много диети изключват млечните продукти и бобовите растения поради тяхната висока калоричност. А кълновете, които са популярни в диетите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.