zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването: не отлагайте съня за почивните дни!



Недоспиването: не отлагайте съня за почивните дни!

Човешкият организъм е устроен така, че недоспиването не може да бъде компенсирано по-късно.

здраве.bg

Стремейки се да свършим всички задача, ние спим все по-малко и по-малко, като си обещаваме, че през почивните дни ще си отспим. Но пропуснатото всъщност не може да се навакса- просто човешкият организъм не е настроен така.
Според статистическите данни, преди 100 години хората са спели средно по 9 часа, а днес сънят над 6 часа за повечето от нас е нещо като лукс.

А тялото има своя памет и когато сънят не му достига превключва на авариен режим. Така то започва борба със самия организъм.

Истинското коварство на недоспиването се състои в това, че недостигът от сън практически не може да се възстанови, т.е. днес ние не можем да се наспим добре заради вчера.
Хроничното недоспиване бързо провокира появата на проблеми в механизма на нервната система. Хората стават повърхностни и разсеяни, сутрин вместо с обичайната бодрост и свежест се събуждат с главоболие и вече се чувстват уморени.

В такава ситуация сънотворните не помагат (поне не и в дългосрочен план). А събуждането сутрин с различни стимулатори и изкуствени източници на енергия само объркват допълнително организма..


“От недоспиване още никой не е умрял”, е успокоение, което може да се чуе често, но тези, които го приемат, всъщност забравят, че сънят е наистина жизнено необходим и неговият недостиг поражда редица здравословни проблеми.

Недоспиването е форма на стрес, а съответно то способства за проявата на стресови реакции: повишаване на кръвното, учестено сърцебиене, стомашно-чревни проблеми, загуба на апетит. Човек става раздразнителен, разсеян и не може да се съсредоточи. Поведението постепенно става ирационално и практически се губи способността да реагираме адекватно на това, което се случва около нас.

Недоспиването е причина и за наднормено тегло. Човешкият организъм е генетично програмиран така, че да бодърства в две ситуации: при търсене на храна и бягство от опасността. И в двата случая обаче той използва голямо количество енергия.
Според статистиката, хората , които спят...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.