zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета за бодрост: 7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето



Диета за бодрост: 7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето

Медът е особено препоръчителен през пролетта.

здраве.bg

... негативно на умствената дейност.

Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, който повишава нивото на “добрия” холестерол и подобрява паметта. Вместо кафе по-добре изпивайте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4.

Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият, съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообращението и предпазва от депресия.
Витамин С (киви, шипкова отвара, цитрусови плодове, зеленчуци) защитава организма от инфекции. Витамините от групата В (месо, птици, риба) осигуряват производството на серотонин - хормона на щастието.
По възможност употребявайте продуктите (плодове и зеленчуци) в суров вид. През пролетта употребявайте повече мед и зехтин.

4. “Тайната” формула на бодростта

Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамини А и В, също помагат за възстановяване на силите и повишаване на работоспособността. Те съдържат и допамин – вещество, активизиращо мисловните процеси.

Яжте и поне шепа ядки дневно. Те съдържат лецитин – вещество, което ще спомага за ефективната дейност на паметта. Диетолозите пък твърдят, че селенът, на който ядките са богати, подобрява настроението.

5. Преминаване към лятното време

Във връзка с преминаването към лятното часово време в организма се нарушават редица и психологични и физиологични функции. Това чсто води до мигрени, депресии, инфаркти, хипертонични кризи, затлъстяване и изостряне на хроничните заболявания.

Диетата, билките и лекарствените препарати помагат в борбата с десинхронозата....

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.