zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-опасните за здравето места у домаНай-опасните за здравето места у дома

Къде има най-много микроби и как да намалим опасността.

здраве.bg

Банята е най-опасното за здравето ни място в дома, смятат американски специалисти, които са съставили и публикували рейтинга на най-вредните за човешкото здраве места у дома.

Първото място, основавайки се на данните, заема банята, особено ако четките за зъби се съхраняват непосредствено до мивката. Според експертите, 1 кв. см. от мивката се обитава средно от 1 милион микроби и затова те препоръчват четката да се поставя по-далече от нея.

На второ място по опасност се нарежда коридорът, където хората оставят обувките си. Специалистите са категорични, че дори обувките да се измият, най-вече върху тяхната подметка остават частици прах и мръсотия, които могат да предизвикат силна алергична реакция. Именно поради тази причина обувките трябва да се съхраняват в специален шкаф или извън дома.

Третото място е заето от хладилникът и кухнята като цяло. Според резултатите, неправилно охладените и замразени продукти могат да доведат дори до хранително натравяне. Особено опасно е да се замразява гореща храна, тъй като в този случай тя се охлажда неравномерно и се образува благоприятна среда за размножаването на вредните бактерии, обобщават учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.