zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хипервитаминозата: не злоупотребявайте с количествата витамини!



Хипервитаминозата: не злоупотребявайте с количествата витамини!

Хипервитаминозата е опасно състояние, от което организмът трудно и бавно се освобождава.

здраве.bg

В средата на 90-те години на миналия век в много страни и особено в САЩ се наблюдава истински бум на допълнителния прием на витамините. Под влияние на рекламата се приемат витамини и минерали с количества, превишаващи 10 и дори 100 пъти препоръчителната доза. По този начин хората са разчитали, че ще намалят риска от простуда, затлъстяване, сърдечно-съдови и кожни заболявания, пародонтит и дори рак.

Много витаминни комплекси и хранителни добавки, съдържащи полезни микроелемени, първоначално са се разработвали за противодействие на определени заболявания.

Според коментара на Джейн Броуди (медицински наблюдател) и проф. Стемпфър от Медицинското училище към Университета “Харвард” (Harvard Medical School), цитирани от списание Prevention препоръките за приемане на витамини се основават на “нищожно малки доказателства за тяхната полза”, които за сметка на това са верни на 100%.

Освен това, т.нар. препоръчителна максимална дневна доза витамини, които трябва да примат децата и възрастните, зависи от много фактори:
- възраст,
- пол,
- общо здравословно състояние.

Част от витамините и микроелеметите са способни да взаимодействат един с друг вътре в тялото и това невинаги е от полза за него.

Например всекидневната доза бета-каротин не е определена (тъй като той е включен в дозировката на витамин А). Но при висока доза той е способен да предизвика пожълтяване на кожата. Някои специалисти дори смятат, че той е в състояние да провокира появата на редица ракови заболявания.

Витамин С се препоръчва в доза 60 мг дневно. Има изследвания, които показват, че при превишаване на този праг той взаимодейства с някои лекарства срещу рака и пречи в диагностиката на редица заболявания. Налице са обаче и много данни, че по-високи в пъти дози се отразяват благоприятно на здравето при някои пациенти.

Витамин Е е с препоръчителна дневна...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.