zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилно избраният дезодорант трябва да предпазва от изпотяванеПравилно избраният дезодорант трябва да предпазва от изпотяване

Дезодорант или антиперспирант? Изборът трябва да бъде индивидуален и според сезона

здраве.bg

Цел на дезодорантите е не само да ароматизират, но и да потискат дейността на бактериите, които населяват каналите на потните жлези. Т.е. използвайки дезодорант, човек продължава да се поти, но от него не се усеща лоша миризма. Съдържанието на спирт и парфюмерийните съставки определят продължителността на аромата на дезодоранта и неговия положителен ефект. Дезодорантите почти не съдържат в състава ви бактерицидни вещества и затова те са подходящи за хората, които не страдат от засилено потене.

Действието на антиперспиранта е много по-решително. Той буквално затваря извеждащите канали на потните жлези. Не е ли това обаче вредно за здравето?
Потоотделянето играе важна роля в работата на организма, тъй като в хода на този процес се извеждат вредните вещества и токсини. Процесът на потене е и защита на организма от прегряване, например в горещините, при повишена температура, по време на спортни занимания и т.н.

Използването на антиперспирант е временно и затова той не може да навреди на здравето. Специалистите все пак съветват той да не се използва преди посещение на сауна или фитнес.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.