zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как въздейства масажът



Как въздейства масажът

2 април 2008, здраве.bg

Нервната система изпълнява може би най-важната функция в човешкия организъм – регулиращата. Трите отдела на нервната система си поделят тази функция: централната (главен и гръбначен мозък), периферната (нервни влакна, свързващи главния и гръбначния мозък с всички органи) и вегетативната (която управлява процесите, извършващи се във вътрешните органи, които не се подчиняват на съзнателния контрол и управление).

Именно отговорът на организма на външно раздразнение чрез нервната система се нарича рефлекс. Този механизъм подробно е изучен и описан от руския физиолог И.П. Павлов и неговите последователи, доказали, че в основата на висшата нервна дейност стоят нервните връзки, които се образуват в кората на големите полукълба на главния мозък като отговор на различните външни дразнители.

Масажът оказва въздействие на периферната и централната нервна система. При масажа на кожата нервната система първа реагира на механичното дразнение. В централната се изпраща цял поток от импулси от многобройните органи, които възприемат натиска, тактилните и различните температурни дразнения.

Под влияние на масажа в кожата, мускулите и ставите възникват импулси, които възбуждат клетките в кората на главния мозък и стимулират дейността на съответните центрове.

Положителното влияние от масажа зависи от вида на начините, по които той се предлага - натиск чрез ръцете на масажиста, продължителност на масажа и т.н., и се изразява в увеличаване на честотата на съкращаване и отпускане на мускулите и в кожно-мускулна чувствителност.

С помощта на масажа се подобрява и кръвообращението. А то на свой ред води до подобряване на кръвоснабдяването на нервните центрове и периферните нервни образувания. Под въздействието на масажа се ускорява растежът на нервните клетки и се извършва разграждане на продуктите на разпада, намалява се усещането за болка, подобрява се възбудимостта на нервите и проводимостта на нервните импулси по самия нерв.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.